dinsdag 10 december 2013

Mediaverhalen

Hebben jullie ook het gevoel dat er plots veel over kanker geschreven wordt?  Krantenartikels, artikels in tijdschriften en zelfs filmpjes doen volop de ronde op Facebook.

Hieronder vind je er alvast enkele die bij mij blijven plakken zijn...


Ontroerend.  Twintig kankerpatiënten krijgen een make-over. Een filmpje

 
Schrikwekkende toename (Gazet van Antwerpen, 9 december 2013)
Uitzonderlijk is het verhaal van Alexandra helaas niet. "Borstkanker neemt bij jonge vrouwen schrikwekkend toe", zegt gynaecologisch oncoloog Amin Makar.  "De piek van het aantal borstkankers zien we bij vrouwen tussen 50 en 59 jaar", zegt Makar. "Hun prognose is onder meer afhankelijk van de grootte van de tumor en het aantal lymfeknopen dat is aangetast. Toch is de leeftijd belangrijk. Hoe jonger je het krijgt, hoe moeilijker. Want elk bijkomend levensjaar brengt een daling van 4% van het risico op uitzaaiingen met zich mee."
"40% van alle borstkankerpatiënten is jonger dan 40 jaar. 20% is jonger dan 30 jaar. En zo'n 2% is jonger dan 20 jaar. Het aantal borstkankerpatiënten onder de 40 neemt toe. Ze zijn vaak erfelijk belast, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Als een jonge vrouw borstkanker krijgt, is dat wel een indicatie voor een erfelijkheidstest. Wie kanker in de familie heeft - ook maag-, darm-, prostaat- en baarmoederkanker - kan best al op jonge leeftijd alert zijn voor borstkanker.  Artsen zijn daar soms nog te laks in."
"Cijfers uit het Verenigd Koninkrijk zijn schrikwekkend", zegt Makar. "Daar zien we een toename van 11% borstkankers bij vrouwen onder de 50. In 1993- 1995 was de incidentie in 1995 was de incidentie in die categorie nog 38 op 100.000 vrouwen. In 2008-2010 is dat aantal gestegen naar 42 op 100.000. Zwarte vrouwen lopen meer risico. Net als vrouwen met een genmutatie (actrice Angelina Jolie kwam hier onlangs nog mee in de media, red.) en vrouwen die geopereerd zijn na lymfeklierkanker. 30% van de borstkankers bij jonge vrouwen ontwikkelt zich tijdens of vlak na de zwangerschap."
"Oorzaken van de toename van borstkanker bij jonge vrouwen: zwaarlijvigheid, te weinig lichaamsbeweging, roken, veel alcohol drinken en milieuvervuiling (van industrie, pesticiden...)."
"De jongste borstkankerpatiënte die ik heb gehad was begin 20. Maar er zijn gevallen bekend van meisjes van 13."


Liefde is ... ook gevoelig aan kanker (De Morgen, 9 december 2013)
Liefde en kanker. Phara de Aguirre maakte er een televisiereportage over, actrice Inge Verhees een theaterstuk. Toch zijn de begrippen samen vaak nog taboe, zeker als ook het woord seksualiteit opduikt. Behalve in sommige huiskamers
Toen ze zeven jaar geleden borstkanker kreeg, had ze amper een kans op twee om te overleven. Actrice Inge Verhees (48) flapt het er terloops uit, terwijl haar dertienjarige zoon aan de andere kant van de keukentafel zit. "O, ik heb mijn kinderen altijd eerlijk verteld hoe het zat", verklaart ze. "Hoewel alle aandacht meestal naar de patiënt gaat, beleef je een kankerbehandeling namelijk met je hele gezin. Mensen vergeten dat vaak." Verhees, moeder van vier, herinnert zich hoe ze na elke chemobehandeling enkele dagen buiten strijd was. "Dat was zwaar voor mijn echtgenoot, Rob, maar de buitenwereld zag hem alleen als 'de man van Inge met kanker'." Verhees is geen alleenstaand geval. Voor de kankerdiagnose zorgt ongeveer twee derde van de vrouwen voor hun gezin, na de diagnose doet een derde van hen dat nog. Dat blijkt uit recent onderzoek waaraan 300 vrouwen en verzorgers uit negen Europese landen deelnamen. En de aangepaste taakverdeling die het onderzoek aanhaalt, zet relaties niet zelden onder druk. Of zoals psychologe Katleen Schiepers van de Stichting tegen Kanker het samenvat: "Na een kankerdiagnose kan het twee kanten uit. Of je gaat uit elkaar, of je groeit terug dichter naar elkaar toe."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten